Motorlu tırpanların ilk bakışta çim biçme makinesi gibi görülmesi ile sık karşılaşabilirsiniz. Oysa tırpanlar, kesilen otu zeminde bırakıyor. Bu açıdan çim biçme makinelerinden ayrılıyor. Ayrıca tırpan motorları, kenar kesme aleti olarak da tanınıyor. Diğer bir deyişle, motorlu tırpanlar sayesinde ekinlerin, ağaçların kenarındaki yabancı otları özenle kesebilirsiniz. Temizlikte büyük kolaylık sunan aletler, yabancı ot temizliğinde, çim biçmede, bahçelerde rahatlıkla kullanılıyor. Biçilen otlar, zeminde kalıp çürüyor ve doğal gübre olarak toprağa karışıyor. Ancak yabancı ot mücadelesi gereken tarlalarda, tohumlar zeminde kalacağı ve üreme devam edeceği için motorlu tırpanların çok işlevsel olduğunu söylemek zor. Motorlu Tırpan burda Çin malı Tırpan için kullanılıyor.
Motorlu tırpanlar, ucundaki testere veya misina yardımıyla otları kesmeye yarayan aletlere deniyor. Basit, mekanik bir sistemle çalışan aletler, çim, çalı, yabani ot kesmek için kullanılabiliyor. Küçük motorlu el aletleri, sırt tipi ve yandan askılı iki farklı model bulunuyor. Ayrıca, benzinli elektrikli ve akülü olmak üzere üç çeşit motorlu tırpanın varlığından söz edebiliriz.
Benzinli tırpan: İki zamanlı motora sahip olan cihazlar, benzin ve yağ karışımıyla çalışıyor. Hem sırt tipi hem de bisiklet kollu tipleri bulunan tırpanlar, saatler boyu çalışma gerektiğinde tercih ediliyor. Uzun süre çalışmaya uygun olan modeller, elektrik enerjisine erişim olmayan durumlarda da kullanılıyor. Sırt tırpanı şeklindeki benzinli aletler, çoğunlukla engebeli arazilerde karşımıza çıkıyor. Ortalama ağırlığı 10 kilograma kadar ulaşan motorların sırtta daha kolay taşınması bu tipteki ürünlerin engebeli arazilerde daha kolay kullanılmasına imkan tanıyor. Bisiklet kollu modeller ise çalışırken kola daha fazla ağırlık bindirdiği için uzun süre ve engebeli alanda kullanım için tavsiye edilmiyor.
Elektrikli tırpan: Benzinli modellerle aynı mekanizmayla çalışan elektrikli alternatifler, enerjisini elektrikten sağlıyor ve prize takılarak kullanılıyor. Evlerin bahçelerinde, küçük bağlarda, elektrik erişimi olan arazilerde kullanılan modellerin en belirgin avantajı daha az sesle çalışması oluyor.
Akülü motorlu tırpanlar: Profesyonel çiftçiler tarafından tercih edilen akülü modeller, hem küçük hem de büyük tarla sahiplerince satın alınabiliyor. En gürültüsüz motorlu tırpanlar olarak tanınan ürünler, günlük 1 saate kadar aküyle çalışma imkanı tanıyor. Daha uzun süre çalışma gerektiren alanlarda, yedek bataryalar alarak çalışma süresini uzatabilirsiniz. Bir batarya şarj olana kadar diğeriyle çalışarak kesintisiz, uzun süre çalışma süreleri elde edebilirsiniz.